Kennisbank

Waarborgsom bij huurwoningen: Wat je als eigenaar moet weten

De Wet Goed Verhuurderschap stelt duidelijke eisen aan de waarborgsom, met potentieel grote gevolgen voor jou als verhuurder wanneer je deze regels niet kent. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om aan de wet te voldoen en problemen te voorkomen.

 

Maximale hoogte van de waarborgsom

  1. De waarborgsom mag niet meer dan twee keer de kale huurprijs zijn. Let op: dat is de huur zonder servicekosten.

 

Waarvoor mag de waarborgsom gebruikt worden?

  1. Herstel van schade: De waarborgsom mag gebruikt worden voor het dekken van kosten voor het herstel van schade waarvoor de huurder aansprakelijk is. Het is belangrijk dat deze kosten werkelijk zijn gemaakt en direct verband houden met de herstellingen.

  2. Achterstallige betalingen: De waarborgsom kan ook aangewend worden voor het vereffenen van sommige achterstallige betalingen, zoals huur, servicekosten of de energieprestatievergoeding.

  3. Beperkingen: Het is niet toegestaan de waarborgsom te gebruiken voor het dekken van andere soorten achterstanden, zoals contractuele boetes of andere kosten.

 

Maximale termijn voor terugbetalen van de waarborgsom

  1. Is er geen schade en zijn er geen achterstallige (huur)betalingen? Dan moet de waarborgsom binnen 14 dagen terugbetaald zijn. 
  2. Is er wel schade of zijn er achterstallige betalingen? Dan moet de waarborgsom, na aftrek van de kosten, binnen 30 dagen terugbetaald worden. De huurder dient daarbij een duidelijke kostenspecificatie te ontvangen.

 

Te late terugbetaling of een te hoge waarborgsom? Zware consequenties liggen op de loer.

  1. Als de waarborgsom niet op tijd verrekend en uitbetaald is, kan de huurder bezwaar maken tegen enige inhouding. Volgens de wet moet je dan de volledige waarborgsom uitbetalen en kun je achteraf proberen de betreffende kosten of achterstanden bij de huurder te innen. In hoeverre een verhuurder zich naar redelijkheid en billijkheid op een langere termijn kan beroepen, bijvoorbeeld omdat de schadenota's niet binnen 30 dagen zijn ontvangen, moet nog door de rechtspraak worden bepaald.
  2. Als je de regels voor de waarborgsom uit de Wet Goed Verhuurderschap niet naleeft, riskeer je een gemeentelijke boete die kan oplopen tot meer dan € 10.000. Huurders die niet tevreden zijn over de afhandeling van de waarborgsom kunnen dit eenvoudig melden bij het gemeentelijk meldpunt. Zij controleren dan of er regels zijn overtreden en kunnen boetes opleggen.

 

Hoe zit het met bestaande huurcontracten?

  1. De maximale hoogte van de waarborgsom is alleen van toepassing op huurovereenkomsten die na 1 juli 2023 zijn gesloten. Voor bestaande huurovereenkomsten hoeven de afspraken over de waarborgsom dus niet aangepast te worden. Echter, de regels voor het terugbetalen van de waarborgsom gelden voor alle huurovereenkomsten.

 

Wettelijke basis

  1. De wettelijke regels voor de waarborgsom vind je terug in Artikel 261b van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en in Artikel 2 van de Wet Goed verhuurderschap.

 

Heb je advies of hulp nodig?

Bij Perfect Rent zijn we er voor je. We helpen je graag verder met alle vragen over vastgoedbeheer en verhuur.

Mis nooit meer een update

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig waardevolle informatie in je inbox.

Bedankt! Wij houden je op de hoogte bij nieuws in onze kennisbank!

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of je alle velden (goed) hebt ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms