Kennisbank voor beleggers
Welkom! Of je nu je eerste stappen zet in de beleggingswereld of al een uitgebreide portfolio beheert, deze kennisbank staat klaar om je te voorzien van heldere, toepasbare inzichten in de verhuur en het beheer van woningen en bedrijfsonroerend goed (BOG).
Opslag huurindexatieclausule woonruimte hoger dan 3% lijkt onredelijk: Wat te doen?
Op 29 november 2024 deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over de veelgebruikte indexatieclausules in huurovereenkomsten voor geliberaliseerde woonruimte. Het was gangbaar om in deze overeenkomsten af te spreken dat de huur jaarlijks met de consumentenprijsindex (CPI) plus een opslag van een vastgesteld percentage mocht worden verhoogd.
De Hoge Raad heeft nu bepaald dat een opslag van 3% als redelijk wordt beschouwd. Maar wat betekent dit precies voor bestaande en nieuwe huurovereenkomsten?
Het nieuwe WWS/WWSO: Verscholen kansen en risico’s bij de definitie van (on)zelfstandige woonruimte
Per 1 juli 2024 is de definitie van een zelfstandige woonruimte voor de puntenwaardering veranderd. Woningen die aan meer dan twee personen worden verhuurd zonder dat zij een duurzaam gemeenschappelijk huishouden vormen, vallen nu onder het Woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte (WWSO). Dit kan grote gevolgen hebben voor beleggers. In dit artikel bespreken we de nieuwe definitie, de verscholen kansen en risico's, en hoe je je als belegger kunt voorbereiden.
Waarborgsom bij huurwoningen: Wat je als eigenaar moet weten
De Wet Goed Verhuurderschap stelt duidelijke eisen aan de waarborgsom, met potentieel grote gevolgen voor jou als verhuurder wanneer je deze regels niet kent. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om aan de wet te voldoen en problemen te voorkomen.
Wat is de toegestane huurverhoging in 2024?
Elk jaar zijn er nieuwe maximale percentages en bedragen voor huurverhoging, met specifieke regels voor zowel sociale huurwoningen als woningen in de vrije sector. Dit zijn de regels voor de huurverhoging in 2024.
Servicekosten voor woningen: wat zijn de voorwaarden en is er verschil tussen de vrije en gereguleerde sector?
Als verhuurmakelaar en vastgoedbeheerder zien we vaak dat servicekosten onterecht aan huurders worden doorbelast, zoals bijvoorbeeld kosten voor liftonderhoud of een VvE-bijdrage. Het onjuist berekenen van servicekosten kan nare gevolgen hebben voor eigenaren. Wist je dat huurders tot 5 jaar na dato onterecht betaalde servicekosten kunnen terugvorderen? Maar waar staat welke kosten mogen worden doorbelast en wat zijn de verschillen tussen geliberaliseerde (vrije sector) en sociale huurwoningen?
De liberalisatiegrens vanaf 1 januari 2024! Doe er je voordeel mee als belegger.
De liberalisatiegrens voor huurwoningen lijkt per 1 januari 2024 te stijgen van €808,06 naar €879,66. Dit betekent dat voor woningen die vóór 31 december 2023 als geliberaliseerd werden beschouwd met 136 punten, per 1 januari 2024 maar liefst 148 punten nodig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat veel woningen bij de jaarwisseling onverwachts in de sociale sector vallen. Bovendien verandert ook de WOZ-waarde per 1 januari, wat invloed kan hebben op het puntenaantal van de woning.
Voorkom financiële schade met grondige voor- en eindinspecties bij woningen
Als vastgoedbelegger wil je natuurlijk het liefst dat je huurders hun woning netjes en zonder schade achterlaten. Maar helaas komt het regelmatig voor dat er toch schade blijkt te zijn bij vertrek van een huurder. En dan kan het een lastig en kostbaar proces zijn om de schade te verhalen op de huurder.
Om deze problemen te voorkomen, is het uitvoeren van grondige voor- en eindinspecties van groot belang.
Mis nooit meer een update
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig waardevolle informatie in je inbox.